Müzikonair Reklamcı Gözüyle Radyo Dünyası | Müzikonair
ÖzelRadyoReklam PRRöportajlarUlusal

Reklamcı Gözüyle Radyo Dünyası

muzikonair-ozel-haber-banner

MüzikOnair radyo sektörüne hizmet etmeye devam ediyor!..

Radyolar, radyocular, radyo reklam ajansları ve reklam verenler için köprü vazifesi olan MüzikOnair, radyoları ayakta tutan radyo reklamlarına ayrılan bütçeleri artırmak için çalışmalarını sürdürüyor!..

MüzikOnair, radyolara reklam veren ajans yöneticileriyle radyo sektörü üzerine söyleşiler düzenlemeye başladı!..

Reklam verenlerin, radyo reklam yatırımlarını artırmak için ne gibi çalışmalar yapılması gerektiğini, radyo sektörünün üzerine düşen ve reklam ajanslarının bu konuda yapması gerekenleri reklam ajans yöneticileri MüzikOnair’a açıklıyor!..

İlk konuğumuz, Fedo Reklam Ajans Başkanı Fehmi Besler!..

MüzikOnair’da Özcan Beylan’a konuşan Fehmi Besler röportajını aşağıdan okuyabilirsiniz!..

İŞTE O RÖPORTAJ!..

Fedo Reklam olarak radyo reklamcılığında ne zamandan beri hizmet veriyorsunuz? Müşterileriniz neden Fedo Reklam ile çalışmak istiyor? Biraz şirket profilinizden bahseder misiniz?

Fedo Reklam, 2016 ile birlikte, radyo reklam piyasasında 20. yaşına girdi.

Bir aile şirketi olarak kurulup, aramıza katılan arkadaşlarımızı da bu ailenin bir parçası haline getirmeyi başarmış olmanın, hem kuruluşta, hem gelişimde, hem de rekabet ortamında çok güçlü avantajlarını yaşadık. Hızlı karar verebilen, gözü kara hareket edebilen, prensiplerini korumayı başarabilen yapımızı,  aile birliğinden gelen gücün kullanılması, amatör ruhun kaybedilmemesi, karşılıklı saygının korunması, “biz” bilincinin gelişmesi ve yerleşmesi ile sağlamlaştırdığımızı söyleyebilirim.  Kurucu ailenin dışında, Fedo’nun çıkarlarını kendi çıkarları gibi gözeten çalışanlarımız çoğaldıkça, başarımız ve sürdürülebilir çalışma potansiyelimiz de arttı. 20 yılın birikimiyle donanmış amatör ruh ve ekip sinerjisi, radyo reklam piyasasına verdiğimiz sarsılmaz güven, müşterilerimizin bizi tercih etmelerindeki başlıca unsurlar olarak sayılabilir.

Fedo Reklam bünyesinde kaç kişi görev yapıyor, kimler hangi görevleri üstleniyor?

Fedo Reklam, 10 kişilik bir ekiple çalışıyor. Aramıza yeni arkadaşlar alma konusunda ve mevcut arkadaşlarımızla vedalaşma anlamında biraz tutucu olduğumuz söylenebilir.  Ekip ruhuna ve sinerjisine önem veriyoruz. Biraz evvel de anlattığım gibi, başarımızda, bu “biz” bilincinin büyük etkisi olduğunu düşünüyorum.

İlk bakışta yatay bir yapılanmaya sahip olduğumuz görülebilir. Ancak kendi içinde görev ve sorumluluk dağılımlarımız elbette var. Benim partnerim olarak görev yapan 2 arkadaşım, onların da kendilerine bağlı ekipleri bulunmakta.  Fedo’da her işin bir sorumlusu olmakla birlikte, genel iş hepimizin sorumluluğundadır.

Radyo reklamcılığının önemi hakkında neler düşünüyorsunuz? Bir firma niçin radyo reklamı tercih etmeli?

Maliyet/ fayda analizi yapıldığında, radyo reklamının etkinliği kendini göstermektedir. Radyo, Ses’in gücünü kullanarak, dinleyenin bilinçaltına seslenmekte olup, reklam verenin marka bilinirliğini arttırmaktadır.

Radyo reklamcılığı haricinde görev alanlarınız var mı? Varsa neler yapıyorsunuz? Biraz onlardan bahseder misiniz?

Fedo, kurulduğu günden itibaren, sadece radyo için satın alma, planlama, proje geliştirme vb faaliyetler göstermiş olup, radyo dışında hiçbir yapılanma içerisinde yer almamıştır. Kendimize “radio specialist” dememizdeki en büyük etkenlerin başında, tüm focus’umuzun radyo üzerinde olması gelmektedir.

Reklam verenlerin radyo mecrasına bakış açısı nasıl? Radyolar sizce reklam vereni cezp etmek adına ne gibi adımlar atmalı?

Reklam verenin önüne, radyo mecrasının daha sık gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunun, hem radyonun kendisi, hem radyo ajansları, hem de medya ajansları tarafından daha kararlılıkla yapılması şart. Çünkü maalesef radyo, hak ettiği değeri alamıyor. Burada radyoların da eksikleri var, reklam verenin de. Son zamanlarda radyo adına yapılan tanıtım çalışmalarının çoğalarak devam etmesi, yaratıcı tarafın, radyonun avantajlarını ortaya çıkartacak çalışmalar yapması, özetle radyo için biraz daha fazla emek harcanması gerektiğini düşünüyorum.

URYAD ve Nielsen tarafından yapılan radyo reytinglerini her ay değerlendiriyor musunuz? Reklam bütçelemesini dinleyici oranlarına göre mi yapıyorsunuz? Reytingler hakkında ne düşünüyorsunuz? Reytinglerin olmadığı dönem ile reytinglerin olması arasında ne gibi avantaj ve dezavantajlar var?

Türkiye genelinde haftalık radyo dinleme oranı, %68.2. Yani, Türkiye radyo dinliyor! Bizim de hangi yöntemle olursa olsun, bunu reklam verene göstermemiz gerekiyor. Bu amaçla, bugüne kadar radyo araştırması adına yapılan her çalışmaya aktif olarak destek verdik, vermeyi de sürdüreceğiz.

Radyo araştırması, elimizdeki tek reel veri. Bu veriyi detaylı olarak değerlendiriyor ve tüm çalışmalarımıza entegre ediyoruz. Bunun aksi düşünülemez. Araştırmanın gelişimi ve dünyadaki örnekleriyle kıyaslanması bakımından da yapılması gerekenleri yakından takip ediyoruz. Özellikle, yüksek erişimli planlamalar yapabilme aşamasında, araştırmanın 15 dk’lık erişim vermesi gerektiğini en başından beri ifade ediyoruz. Bu sene ppm’in de devreye girmesi ile alınacak sonuçların bize bu konuda imkan sağlayacağını düşünüyoruz.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, reklam verenlerin araştırmaya ayırdığı bütçe, %2’lere tekabül ediyor. Bu oran, her yıl azalıyor ve artması noktasında neler yapılmalı? Sizin öneri ve düşünceleriniz neler?

Biraz evvel de değindiğim gibi, reklam verenin radyo ile daha fazla temas etmesi gerektiğini düşünüyorum. Örneğin, çalıştığı medya ajansının radyo önerilerini daha fazla değerlendirmesi, kreatif anlamda radyo özelinde çalışmalar yapılması konusunu push etmesi gerekiyor. Tabii ki bu reklam verenin bir anda kendiliğinden geleceği bir nokta değil. Bunun için sektörün tüm aktörlerinin reklam vereni, radyo konusunda daha doyurucu verilerle donatması gerekiyor. Araştırmanın gelişmesine destek olmak, eksikleri spekülasyona yol açmadan sektör içerisinde gidermek ve hep daha iyisi için çalışmak gerekiyor. Yukarıda da söylediğim gibi, Türkiye radyo dinliyor. Bu mecranın, erişimi oranında reklam pastasından payını almaması için hiçbir sebep yok.

Digital radyoların satışı nasıl ilerliyor? Gelişen teknoloji ile birlikte radyolar da dijitalleşme sürecinde. Bu bağlamda dijital radyo platformlarına reklam verenler ilgi gösteriyor mu?

Digital radyo kullanımına, reklam verenin ilgisi büyük.  Fakat bu alanın sahiplenilmesi konusunda en başından beri bir kafa karışıklığı mevcut. Digital radyoyu radyo mu pazarlayacak, digital taraf mı; bütçe, kimin bütçesi olacak gibi..

Benim buradaki görüşüm, ses, radyonun ana unsurudur. Dinlediğiniz reklam nereden duyduğunuzdan çok, kaynağına aittir. Yani digital radyonun her türlü hakkı radyonundur.  Bu anlamda radyo gruplarının önemli çalışmaları var. Oluşturulmuş platformlar ve bunları takip eden girişimler, bizim de yakından takip ettiğimiz bir alan. Radyo gelirlerinin arttırılması yönünde digital radyonun bir çıkış noktası olacağını düşünüyorum.

Son olarak Müzik Onair hakkındaki görüşlerinizi paylaşabilir misiniz?

Müzik Onair, uzun zamandır takip ettiğimiz bir platform. Müzik adına, radyo adına çok faydalı işler yapıyorsunuz. Çok renkli ve doyurucu bir içeriğiniz var. Yolunuz açık olsun.

Röportaj : Özcan Beylan | MüzikOnair

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu